SİVAS / GEMEREK - Şehit Ahmet Karahan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

Tanımı

Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır. Elektrik-Elektronik alanında, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki sistemlerin bakım ve onarımı ile ilgili işleri, kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiler hedeflenmektedir.

Günümüzde, elektrik-elektronik alanındaki ürünler ve kullanılan teknoloji hızla değişmektedir.

Dolayısıyla bu alan sürekli gelişen, dinamik bir yapıya sahiptir. Alanın bu özellikleri Ar-Ge

(Araştırma-Geliştirme) çalışmalarının ve nitelikli personel istihdamının önemini artırmaktadır.

Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik-Elektronik alanı üretim, ihracat ve istihdamıyla ülke ekonomisine yaptığı birinci derece katkının yanında diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimi ve kalite artışı elektrik-elektronik ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda da kalitenin artmasına olumlu etkide bulunmaktadır.

Alanın Amacı

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

• Bobinajcılık

• Büro Makineleri Teknik servisi

• Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi

• Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü

• Elektromekanik Taşıyıcılar

• Endüstriyel Bakım Onarım

• Görüntü ve Ses Sistemleri

• Güvenlik Sistemleri

• Haberleşme Sistemleri

• Otomasyon Sistemleri

• Yüksek Gerilim Sistemleri

Dalları bu alanın altında bulunmaktadır.

Okulumuzda Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanında Otomasyon Sistemleri ve Elektrik Tesisatları ve Pano Montörü Dalında Eğitim Verilmektedir.

ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRÜ DALI

Tanımı

Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı

elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini

kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı

Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının

kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

Görevleri

• Elektrik tesisat projelerini çizmek,

• Elektrik tesisat borusu ve kanalı döşemek,

• Çağırma tesisatlarını yapmak,

• Haberleşme ve bildirim tesisatlarını yapmak,

• Güvenlik tesisatlarını yapmak,

• Çağırma ve bildirim, haberleşme bakım onarımını yapmak,

• Dağıtım tabloları montajını yapmak,

• İç aydınlatma tesisatlarını yapmak,

• Dış aydınlatma tesisatlarını yapmak,

• Topraklama ve paratoner tesisini yapmak,

• Aydınlatma ve priz tesisatı bakım onarımını yapmak,

• Kuvvet tesisatını döşemek,

• Kuvvet tesisatı bağlantılarını yapmak,

• Kuvvet tesisi iç ve dış aydınlatmasını yapmak,

• Pano montaj hazırlığı ve malzeme montajı yapmak,

• Bara işlemek,

• Kuvvet tesisi bakım onarımını yapmak,

• Teçhizata etiketleme/kodlama yapmak,

• Kablo montajı yapmak,

• Pano testini yapmak ve Tesiste/sahada pano montajı yapmaktır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Ülkemizde bu alanın altında yer alan mesleklerinde iş bulma imkânı oldukça fazladır. Özellikle

sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerde bu meslek elemanlarına yoğun şekilde ihtiyaç duyulmaktadır.

Kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların ilgili birimlerinde istihdam edilmektedirler.

İşletmelerin teknik servislerinde, fabrikalarda, büyük ölçekli firmaların teknik departmanların da

çalışabilir.

Temel eğitimi aldıktan sonar yukarıda belirtilen alanlarda işçi olarak çalışabileceğiniz gibi; kendinizi

geliştirip tecrübe kazandıktan sonra, AZ BİR SERMAYE İLE kendi iş yerinizi açabilirsiniz.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek eğitimi; meslek liselerinin Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanında diploma programları ile

Mesleki Eğitim Merkezleri, Halk Eğitim Merkezleri ve çeşitli yaygın eğitim kurumlarında sertifika

programlarıyla verilmektedir.

Liseden sonra, yükseköğrenime geçiş sınavını başaranlar lisan programlarına devam edebilirler ya da

meslek yüksekokullarının ilgili bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler.

Meslek yüksekokulunu bitirenler, dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına geçebilirler.

Elektrik-elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 45.maddesine 4702 sayılı

Kanun ile eklenen E bendi uyarınca mezun olduklarında sınavsız yerleştirilebilecekleri meslek

yüksekokulu programları aşağıda belirtilmiştir.

·         İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği

·         Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

·         Elektrik

·         Elektrik-Elektronik Teknikerliği